Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zaskakujące rzodkiewki na gorąco. W sezonie smażę warzywo na patelni i podaję z jogurtem. Tak zrobionych jeszcze nie jadłeś

Redakcja
Usmażone rzodkiewki podawaj z odrobiną jogurtu greckiego. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania przystawki.
Usmażone rzodkiewki podawaj z odrobiną jogurtu greckiego. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania przystawki. Anna Daniluk
Smażone rzodkiewki to dla wielu osób niecodzienny sposób na zjedzenie porcji warzywa. Podane na gorąco z czosnkiem nie mają już siarkowego smaku, a stają się lekko słodkie. To idealny patent na przywrócenie do życia pomarszczonych rzodkiewek. Podaję je z zimnym jogurtem greckim, który świetnie kontrastuje z ich teksturą.

W skrócie

Jednym z najbardziej charakterystycznych wiosennych warzyw są rzodkiewki. Chrupiące, delikatne i wypełnione ostrym smakiem są prawdziwym sezonowym rarytasem. Zachęcam cię do zrobienia ich w nieoczywisty sposób. Tą metodą jest usmażenie rzodkiewek na patelni. Lekko zwiędłe rzodkiewki można także rozłożyć na blaszce, skropić olejem i upiec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190° Celsjusza. Upieczone w piekarniku rzodkiewki świetnie smakują z masłem. W każdym z tych wariantów będzie smakować wyśmienicie.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania rzodkiewki z patelni

Smażone rzodkiewki z czosnkiem – przepis z patelni

Liczba porcji: dla 1-2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g rzodkiewek,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka klarowanego masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego lub świeżego tymianku,
  • 1 łyżka octu balsamicznego według uznania,
  • sól i czarny pieprz do smaku,
  • 1 łyżka świeżego posiekanego koperku, kolendry lub pietruszki do posypania.

Jak zrobić rzodkiewki na ciepło?

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiewki umyj i pokrój na połówki lub ćwiartki.
  2. Umieść pokrojone rzodkiewki w misce i odstaw na bok.
  3. Następnie rozgrzej patelnię o grubym dnie z oliwę z oliwek na średnim ogniu.
  4. Gdy oliwa będzie skwierczeć, dodaj obrany i posiekany w plasterki czosnek.
  5. Smaż przez około minutę, aż będzie lekko brązowe i będzie przyjemnie pachnieć.
  6. Do czosnku dodaj pokrojone rzodkiewki. Smaż je przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie, ale nadal chrupiące.
  7. Pod koniec smażenia dodaj łyżkę masła. Możesz też zrobić rzodkiewki na samym maśle.
  8. Gdy rzodkiewki będą brązowe, dopraw je solą, pieprzem i tymiankiem.
  9. Dopraw łyżką octu balsamicznego i wymieszaj.
  10. Rzodkiewki na gorąco przełóż do talerzy i przed podaniem posyp posiekanym świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

Duszone rzodkiewki z patelni

Rzodkiewki na gorąco są idealną zdrową przystawką do obiadu. Można podjadać je z łyżką gęstego jogurtu greckiego. Smażone rzodkiewki sprawdzają się jako dodatek do pieczonego mięsa. Taką rzodkiewkę polecam też udusić po zarumienieniu z 50 ml wody pod przykryciem. Gotową rzodkiewkę możesz podać tak jak ugotowaną fasolkę szparagową, czyli z bułką tartą zarumienioną w roztopionym maśle.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zaskakujące rzodkiewki na gorąco. W sezonie smażę warzywo na patelni i podaję z jogurtem. Tak zrobionych jeszcze nie jadłeś - Strona Kuchni

Wróć na staszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto