Wydarzenie zostało zorganizowane przez Foodsi. Jeśli nie wiecie w czym specjalizuje się ta marka to już spieszymy z wyjaśnieniami. To polska aplikacja, dzięki której użytkownicy mogą codziennie uratować pyszne jedzenie, a także kosmetyki czy kwiaty. Do społeczności Foodsi dołączyło już niemal 5 000 lokali, w których się nie marnuje.
Idea jest prosta - restauracje, sklepy czy piekarnie, jeśli nie uda im się sprzedać danego dnia wszystkich produktów, poprzez aplikację mogą zaprosić do siebie osoby z okolicy, które chętnie odbiorą przygotowaną przez lokal paczkę-niespodziankę. Dzięki takiemu układowi wszyscy wygrywają - lokal zyskuje nowych fanów i ogranicza straty, u żytkownicy mogą cieszyć się pysznym jedzeniem w niskiej cenie, a tym samym razem pomagają środowisku. Warsztaty wpisują się idealnie w tę wizję.
Wege gotowanie - less waste
Tym razem przygotowane potrawy były całkowicie bezmięsne. W warsztaty zaangażowały się też takie marki jak Free Now, dzięki któremu uczestnicy dojechali bezpiecznie i ekologicznie na miejsce, oraz Carrefour - sieć dostarczyła artykuły niezbędne do gotowania,. P atronatem medialnym objęły je Noizz i Kukbuk.
Wydarzenie odbyło się 31 maja na warszawskim Mokotowie, przy ulicy Rejtana, w studiu Little Chef. W kameralnej kuchni było kilkanaście stanowisk dla przygotowujących posiłki, wszyscy krzątali się blisko siebie, wymieniając uwagi i pomagając sobie nawzajem. To sprawiło, że atmosfera była niemal rodzinna, a wszyscy wsłuchiwali się w instrukcje, których udzielali im profesjonalni kucharze.
Co przygotowali uczestnicy warsztatów?
Placki z chmielem pospolitym i warzywami, do których nadadzą się niemal każde warzywa z naszej domowej lodówki, c hłodnik z buraków z sezonowymi warzywami, tiramisu z kawą z cykorii podróżnik oraz kiszonki, do których został wykorzystany kalafior, młode marchewki, cebula i rzodkiewki.
Wśród uczestników pojawił się m.in. popularny raper składu Molesta Ewenement – Vienio. Jak sam mówił - od 18 lat nie je mięsa. - To jest niesamowite, od tylu lat nie jem mięsa i nadal odkrywam nowe smaki. Ciągle trafiam na coś niezwykłego. Tutaj jest niesamowite zaangażowanie, bardzo mi się podoba ta energia. Na nasze pytanie czy przyczyniły się do tego przygotowywane potrawy odpowiadał z uśmiechem: - myślę, że tak. Ta moc roślinności i zieleni mnie nakręca, a ja przekazuję tę pozytywną energię innym.
Wydarzenie poprowadził Piotr Ciemny
Ekspert pokazał, jak wykorzystać rośliny, które możemy znaleźć w ogródku lub lesie i połączyć je z sezonowymi warzywami. Doradził również jak wykorzystać warzywa, które zalegają w lodówce, zdradził tip jak wykorzystać liście kalafiora, a także jak łatwo przyrządzić kiszonki. Podczas warsztatów powstały pyszne dania i nic się nie zmarnowało.
O wydarzeniu opowiadała nam też Ewa Pawella, Head of Marketing Foodsi, r ównież podekscytowana energią i zaangażowaniem uczestników. - Dzisiaj mamy nawet obsadę troszkę ponad stan, ale to dobrze. Widać, że zainteresowanie przygotowaniem potraw w duchu less waste i niemarnowanie jedzenia jest coraz popularniejsze - mówiła. Na koniec wszyscy przy jednym stole konsumowali wspólnie przygotowane posiłki.
Uczestnikami warsztatów byli dziennikarze oraz influencerzy, a także kilku użytkowników Foodsi, którym udało się zdobyć wejściówkę poprzez Instagram. Foodsi w planach ma już organizację kolejnych warsztatów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?