4 z 7
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Ze względu na wysoką zawartość błonnika i niskokaloryczność...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/42/47/62976449dd6dd_o_large.jpg)
fot. congerdesign/Pixabay
Co jeść w czerwcu, aby było pyszne i zdrowe? Sięgaj po te warzywa i owoce! Kuszą smakiem i wartością odżywczą. Sprawdź na co jest sezon
Kalafior – sprzymierzeniec diety
Ze względu na wysoką zawartość błonnika i niskokaloryczność (100 g to zaledwie 23 kcal), kalafior jest idealnym składnikiem diet odchudzających. Jednocześnie ma niski indeks glikemiczny, więc w każdej postaci może być spożywany przez osoby mające problemy z poziomem cukru we krwi.
Kalafiora można jeść na surowo, choć chętniej sięgamy po ugotowane warzywo. Najwięcej właściwości odżywczych zachowa, jeśli przygotujemy go na parze.